default

Полезно

11 Окт.
Декор с флорални мотиви

Актуалните тенденции в плочките от международното изложение Cersaie Bologna 2022

Едно от най-големите събития в света на керамиката, плочките и обзавеждането за баня се провежда всяка година в края на септември в сърцето на Италия. Cersaie е най-голямото изложение за плочки в света и всяка година демонстрира нови стилове и тенденции в интериорния дизайн. Това е основното събитие в бранша на керамичните плочки и дизайна на бани. Провеждава се в Болоня, Италия, и всяка година на него присъстват най-големите световни компании от сектора.

С повече от 900 изложители от 35 страни, Cersaie принадлежи към най-важните търговски панаири в света. Там се представят най-новите продукти и тенденции в сектора на керамиката и санитарията. И все пак това събитие представлява много повече от индустриален панаир – на него присъстват архитекти, дизайнери, агенти, вносители и още много специалисти от индустрията.

Тази година Cersaie надхвърли 90 000 посетители, което е увеличение от около 50% повече в сравнение с миналогодишното издание. Както всяка година, ние от Макс Стил присъствахме на изложението, за да съберем най-атрактивните и актуални тенденции за предстоящия сезон. Ето какво забелязахме:
  • 3D цифровият печат се е подобрил значително. Точковите глазури се нанасят прецизно и текстурираните повърхности са по-реалистични от всякога;
  • Порцелановите плочи са по-големи, по-леки и по-здрави, което улеснява дизайна и монтажа;
  • Продуктите с вид на дърво и камък са реалистични както във визуален, така и в тактилен смисъл;
  • Многослойните, полупрозрачни ефекти са на мода. От старинни „тапети“ до антични „фрески”, опушени плочки „оникс“, тази визуална дълбочина предава магията на изминалото време;
  • Цветовете са приглушени и земни. В целия спектър доминират тъмните нюанси;
  • Фантастични ботанически мотиви – често в много голям мащаб – пренасят джунглата на закрито;
  • Малките плочки имат нов живот на дизайнерската сцена;
  • Дълбоко набраздените повърхности придават реализъм на керамичните плочки. 

А ето кои са най-големите тенденции в плочките този сезон

Ботанически мотиви На първо място няма как да не отбележим тази голяма тенденция, която наблюдаваме почти навсякъде. Новите флорални мотиви грабват вниманието ни и определено ни впечатляват със своя стил. Фантастични ботанически мотиви – често в много голям мащаб – пренасят градината на закрито. Животинските и цветни мотиви често са в големи мащаби и наподобяват тапет, който пренася джунглата в дома. Палми, цветя, животни и пищен декор е новият популярен и открояващ се тренд сред керамичните плочки.

Комбинация на неутрални цветове с декоративни плочки Никога не можете да сгрешите с неутрални класически цветове. Ако обаче искате да внесете малко цвят и разнообразие, то включете в дизайна си декоративна плочка, за да създадете нов фокус в банята си.

Това може да бъде под формата на класически златен обков върху големи бели плочки, комбинация на неутрални и изпъкващи ярки цветове или просто красива декоративна плочка, преплетена с дизайна на помещението ви.

Нови мрамори със зелени тонове, преплетени в тях Мраморът е популярен със своята изисканост, красота и луксозно усещане. Той е естествен материал и всяко парче идва с индивидуален уникален цвят и стил. Разликите в жилките и фините цветови нюанси водят до изумителен цялостен вид на настилката. Днес редица производители създават плочки, имитиращи мрамор.

Това е класическо решение, което стои стилно, красиво и завършено. Имитацията на мрамор се комбинира добре с редица интериорни стилове. Освен това тази тенденция не излизат от мода и този сезон. На международното изложение наблюдавахме нови плочки с популярния десен, които превземат интериора. 

Тази година обаче те придобиват нова визия с малко цвят, преплетен в тях. Зелените тонове, въведени в класическите мрамори, са най-новата тенденция на пазара. Те носят класически облик със земни тонове, които внасят разнообразие в интериора. Зелените цветове се комбинират добре с всички настоящи цветни тенденции, което ги прави идеални за вашата баня.

Дървесни декори с геометрични мотивиВключете природата в дома си, като използвате природни елементи. Имитацията на дърво е друга популярна тенденция, която остава на мода. Тя е толкова предпочитана заради усещането, което придава на помещението. Дървото умее да превръща жилището в дом, да внася уют и топлина и да прави всяко място по-класическо и изискано. То се комбинира добре с различни стилове в интериора и изглежда
Тази година обаче наблюдаваме промени и в дървените елементи. Те са преплетени с интересни геометрични мотиви, които разчупват дизайна и внасят дълбочина в пространството. Подобна плочка може да служи добре като декор във всяко помещение или може да я превърнете в акцентно пано, което веднага ще спечели вниманието на всички. 

Душ пространство с контрастни плочкиАко във вашата баня имате душ кабина с прозрачни стени или параван, помислете как бихте могли да вдъхнете нов живот на пространството. Облицоването на вътрешността на кабината с контрастни плочки е една от новите тенденции в света на керамиката. Това може да включва пода или стените на душа, а защо не и двете?
Този тренд е изключително гъвкав. Можете да създадете почти всеки декор, който пожелаете – от ретро дизайн, до контрастни цветови комбинации, възможностите са неограничени. И когато кабината и параванът ви са прозрачни, ще можете да се наслаждавате на гледката всеки път, когато влезете в банята.

ТерацоТова е една от най-големите тенденции тази година. Наблюдавахме я и на изложението в Милано, но тя продължава да навлиза все повече в интериора. 
Този сезон елементите на страчателата са по-ситни, разпръснати върху големи глазирани фаши. Плочките са подходящи за по-нестандартни домове, както и за барове, ресторанти и магазини. Тази тенденция определено ще впечатли всички в помещението, независимо дали изберете да направите целия си под с нея, или предпочетете да заложите само на акцентно пано. 
Абонирай се за нашия бюлетин