default

Полезно

29 Дек.
Плочки

Банята - как да изберем плочки и каква е разликата в материалите?

   

Фаянс – Фаянсовите плочки са керамични изделия с плътна микропореста структура. Те обикновено са покрити с прозрачна или непрозрачна глазура. За производството им се използват същите материали, които се използват и при направата на порцелана - смес от глина, пясък и минерални добавки. Променя се единствено съотношението на компонентите. Текстурата върху плочката се добавя след първоначалното изпичане, така се получава лицето на плочката. Фаянсът се изработва от два вида глина - червена и бяла. Червената глина е по-нискокачествена и не търпи много обработка. Бялата глина е по-висок клас материал, който се използва за създаването на качествен материал с висок дизайн. Бялата паста, както се използва като термин, дава възможност за създаването на качествена плочка, влагане на висока технология за изработка на дизайн на плочката и сигурност през годините на използване. Бялата паста е по-устойчива на третиране с киселини или други силни почистващи препарати спрямо плочката от червена глина. Основата е по-малко пореста от червената и това добавя сигурност за хората. 

Фаянсовите плочки са едни от най-предпочитаните за завършване на бани. Трябва да се има предвид, обаче, че те са много крехки, износват се по-бързо и са податливи на напукване и дори счупване. Последните две могат да бъдат предизвикани и от външни фактори. Фаянсът не може да бъде използван на пода, тъй като няма подходящите характеристики. Полагането му на под със сигурност ще предизвика травми. Той обаче може да се използва за полагане на стените в банята и дори за декорации. Обикновено фаянсовите има гланцирана повърхност. Ако плочките са гланцирани и още повече в тъмни цветове, мръсотията или пръските вода си личат много повече, отколкото при останалите видове повърхности. Гланцираните плочки обаче се почистват по-лесно от матовите. Но слагаме скоба при качествените фаянсови плочки независимо от финиша било мат или гланц почистването става много по лесно. Затова, ако изберете фаянс за стените във вашата баня, ние ви препоръчваме плочки в светли цветове. 

Теракота – Теракотата е може би един от най-често използваните материали, когато говорим за подови настилки в банята. Той търпи по-високо топлинна обработка от фаянса и това го прави по-плътен и има по-висока степен на износване на емайла.

Най-голямото предимство на теракота е тяхната твърдост. Изработени качествено и поставени правилно, те биха могли да издържат с десетилетия.
Този тип плочки се използва за вътрешни пространства, той не е издръжлив при подлагане на условия на външна среда. При различни температурни промени теракотът се напуква, това е в следствие на използваните за направата му материали. Теракотът е подходяща за подови настилки у дома и подове на бани, за предпочитане е пода на банята да е матиран, за да се избегне подхлъзване. Изключение прави полираният гранитогрес. Глазурата на теракота може да е в много различни цветове, основата й е червена, а финиша е решение на дизайнерския екип. 

Естественият им червеникав цвят (основата на плочката) допринася за това те да са сред най-търсените продукти за банята. Естествените теракотени плочки представляват комбинация от червени и глинени нюанси. Тези цветове се дължат на високото съдържание на желязо, което се съдържа в глината, използвана при производството на теракота. Тези нюанси придават усещането за уют и очарование в едно помещение и това е една от причината те да бъдат толкова желани.

Естествената теракотена плочка е пореста. Това означава, че влагата и течностите могат лесно да проникнат в нея. Водата в плочката може да доведе до гниене и получаване на петна. 

Гранитогрес – Това безспорно е едно от най-здравите покрития за пода и стените във вашата баня. Това прави и цената му по-висока от останалите видове подови и стенни настилки. Но ако избирате, трябва да имате предвид много повече от това.

Гранитогресът е съставен от екологично чисти материали – в състава му няма синтетични компоненти и замърсители. Той се произвежда от глина, фелдшпат и кварц. По този начин той придобива висока устойчивост. Той е най-устойчив спрямо фаянсовите и теракотните плочки. Гранитогресът издържа на високи температурни амплитуди. Това е единствения вариант за плочки при полагане навън - в градината, в двора или на терасата. Ако имате подово отопление вкъщи или в банята, задължително препоръчваме използването на гранитогрес.
Този материал е най-издръжлив на износване и на надраскване. Като категория гранитогресът е най-издръжливия материал от всички останали видове плочки, той все повече започва да се използва в баните. Защо? Освен предимството по отношение на издръжливостта и технологията, вложена в производството на този вид плочки, той позволява голям мащаб на обработка на дизайни. Неслучайно високият клас имитация на мрамор, на дърво, плочки, пресъздаващи метал или естествен камък, се разработват върху гранитогреси.
Абонирай се за нашия бюлетин