default

Полезно

11 Март
fuga

Всичко за фугитеФугите представляват съществена част от керамичното покритие, което се използва в баните. Те са важни освен за естетиката на помещението, така и от техническа гледна точка – за постигането на крайния резултат е изключително важно да сме използвали качествени материали и да сме изпипали детайлите. 
Технически фугите увеличават трайността на керамичните покрития като намаляват риска от възникващи проблеми. Те биха могли да бъдат отделяне на плочките, напукване, неравности или намаляване живота на плочките. Добре изпълнените фуги от друга страна биха могли да предотвратят проблемите и да удължат живота на керамиката.

Фугите имат за цел да съединят плочките и да ги направят „непрекъснати“. В резултат на тази цялост, конструкцията става по-издръжлива и силна на напрежения, на които ще бъде изложена.
Покрития с по-нисък модул на еластичност са по-устойчиви и с по-нисък шанс от счупване или отлепяне. Фугите гарантират целостта на керамиката.
Естетическият аспект също е важен – банята е място, където цялото семейство прекарва дълго време в ежедневието си. Фугите оформят плочките и декорациите, които избирате за стаята, и им придават завършен вид. Естетически помещението променя облика си. На този етап е изключително важно да изберете подходящи и висококачествени фугиращи материали като серията на MAPEI - UTRACOLOR PLUS

Има два основни вида фуги – циментова фуга и епоксидна фуга. 
Най-разпространените фугиращи смеси са циментовите. Техните цени варират и могат да се намерят изгодни за всеки потребител. Освен всичко други, циментовите смеси са най-лесни за употреба.
Те са смес от цимент, вода и инертни материали. Поради високото им водопоглъщане и ниското ниво на замръзване, циментовите фугиращи смеси се препоръчват за употребата в интериорните решения. Те не са устойчиви на химически почистващи препарати.

Циментовите фугиращи смеси на Mapei имат и свойства като DropEffect® (водоотблъскваща) или BioBlock® (анти-плесен) технология.

Епоксидните фугиращи смеси се използват, когато имате нужда от продукт без абсорбция, висока устойчивост на химикали и високи нива на хигиена. Те са предпочитани за употреба в индустриални подове, професионални кухненски помещения, различни лаборатории и др.

Фугите заемат много важна част от проектирането и монтажа на керамичното покритие. Те са от голямо значение за издръжливостта и качеството на керамичните покрития. Затова е много важно да се проектира покритие с фуги, които също са изработени и нанесени качествено.
 

Препоръчваме

ULTRACOLOR PLUS
Фугин ULTRACOLOR PLUS
18.30 - 33.90 лв.
 +2
Абонирай се за нашия бюлетин