default

Полезно

13 Май
touch

Практични решения за малката баня

Вашият стил
Преди да започнете ремонта на малката баня е добре да решите в какъв стил ще бъде тя. За малко помещение препоръчваме по-изчистени дизайни, с по-малко орнаменти и декорации.
Ако имате декоративни елементи, то най-добре е да ги сложите над шкафчетата или другите мебели, за да не заемат допълнително от подовото ви пространство.

Подходящи тонове за малка баня
Един от най-важните фактори е покритието на пода и на стените. Плочките, които ще изберете за вашата баня, са от изключително значение за това как ще изглежда тя. Подходящите тонове за малки помещения са светлите – бяло, бежово, бледо синьо, зелено или бананово. Можете да добавите декорации – дори и тъмни. Така те ще изпъкват и ще привличат вниманието, но основният цвят ще остане светъл и ще отваря помещението.

Финишът е от значение
Финишът на плочките също играе значителна роля в обзавеждането. Гланцираните покрития позволяват на светлината да се отразява и по този начин отварят помещението чрез зрителна измама. Малките помещения могат изцяло да променят облика си при правилно избран финиш на покритията. ТУК обясняваме подробно за разликите между различните финиши.

Разположението на мебелите
Разположението на мебелите е от изключителна важност. Трябва да съобразите поставянето им, така че да използвате максимално площта в помещението. Един практичен вариант за шкафовете е да ги поставите под и над мивката, така ще използвате и от пространството на стените, а не само на земята. В други случаи е по-удобно да подредите шкафовете ъглово.
Ваните не се препоръчват в малки помещения, най-добре е да сложите душ или малка душ кабина в единия ъгъл.
Тоалетната чиния също можете да поставите ъглово, както напоследък е модерно, а ако искате да спестите още повече място – то просто я поставете до душа. Над нея можете да окачите рафтове за принадлежности и хавлии. Така ще бъде подредено и удобно.
Огледалото е неизменна част от банята. Интересно е, че колкото по-голямо огледало поставите в малката баня, толкова по-голяма ще изглежда тя. Те създават оптическа илюзия и могат изцяло да променят стаята.

Осветлението
Когато обзавеждате банята трябва задължително да помислите и за осветлението. За малки пространства е добре да избягвате висящи осветителни тела. Това само ще заеме допълнително място, а когато работите с малки пространства е добре да заложите на възможно най-изчистените дизайни. Вместо това можете да изберете LED светлини. Когато разполагате с ограничена площ не е нужно да се лишавате от визията, която искате да постигнете. Правилно пресметнатото пространство, добрата подредба на мебелите и
правилните плочки могат да направят всяко помещение да изглежда невероятно – без значение от размерите му.
Абонирай се за нашия бюлетин