default

Полезно

18 Март
priming

Предварителна подготовка за лепене на плочки

Равна основа
Основата трябва да бъде равна, без изпъкнали ръбове или вдлъбнатини. Това е от основно значение за правилното залепяне на плочките и тяхната здравина. 
Равната основа може да измерите с нивелир, който се поставя на пода, а към двата му края се подлагат метални шайби. Основата не трябва да повдига нивелира от шайбите. 
Ако неравностите са повече от ⅕ част от помещението ви, то е наложително да изравните основата.


Твърда основа
Твърдата основа е от изключителна важност за правилното поставяне на плочките и тяхната издръжливост. Основата трябва да е достатъчно твърда, за да се избегнат последващи пропуквания или
Можете да проверите твърдостта на основата като одраскате на няколко места повърхността. Драскотините трябва да са само повърхностни. Ако обаче се отделят големи парчета от настилката, значи тя не е достатъчно твърда. В такъв случай трябва да се отстрани част от замазката и да се провери състоянието на основата в дълбочина. 
Устойчивост
Устойчивостта е важна за покрития от дърво, гредоред, дюшеме и други подобни, върху които предстои да се полагат плочки. Дъските на пода трябва да бъдат напълно неподвижни. Скърцането е сигурен признак, че дъските не са неподвижни. 


Порьозност
Порьозността означава попивателност - тя е от основно значение за помещенията, в които се полагат плочки. Прекалено високата или ниска попивателност на основата би могла да наруши здравината на лепилото, което използвате за плочките. Ако основата е прекалено пореста, то тя трябва да бъде грундирана преди да се залепят плочките.
За да разберете порьозността на основата можете да направите тест - върху участък от покритието се изливат 100 ml вода, ако тя се просмуче в основата за по-малко от 1 минута, то това означава, че основата е твърде пореста. В такъв случай трябва да предприемете допълнителната стъпка с грундиране. Ако водата не се просмуче толкова бързо, то тогава основата е издържала теста и можете да започнете с полагането на плочките.
Необходимите условия за полагането на плочките са неизбежна част от процеса. След като проверите нужните фактори, следва да направите подготовката за лепенето. Тя включва на първо място чистотата на основата. За правилното залепване на плочките е много важно основата да бъде предварително обезпрашена и измита. 


Влажност на основата
Основата трябва да бъде напълно изсъхнала при полагането на плочки, за да бъде издръжлива настилката. Уверете се, че основата е напълно изсъхнала - при новопостроените сгради е добре да се изчака 2 месеца за да може да настъпи естествено слягане и изсъхване на бетона. Гипсовите основи отнемат по-кратко време за изсъхване - около 2 седмици. 


Грундиране
Гипсовите основи изискват задължително грундиране. Грундът спомага за попивателността на основата и осигурява здравина между основата и лепилото за плочки.


Залепяне на плочките
Разбира се не на последно място от голямо значение е и лепилото, което избирате за плочките. Правилното лепило осигурява устойчивост и сигурност за цялото помещение. Ние препоръчваме KERABONT T на MAPEI за вашата баня или под у дома. Ако пък използвате големи размери плочки препоръчваме флексовото лепило ADESILEX P7 също на MAPEI.
 

Препоръчваме

Абонирай се за нашия бюлетин