default

Полезно

05 Фев.
tiles

Как се определя качеството на плочките?

Производственият процес при плочките минава през няколко последователни етапа, които са съществени за качеството на крайния продукт. Те са следните: дизайн на плочката, етап на производство и финално сортиране. Последният етап на сортиране представлява селекция на вече готовите плочки по определени физически характеристики. Някои от тях са: цветови нюанс, калибър, несъвършенства във формата, кривина и повърхностни дефекти.
Няколко фактора определят качеството на плочките – естетически дефекти – това са петна, точки, декоративни дефекти, измяна в цвета нюанса? и други подобни, които нарушават добрия външен вид на повърхността на плочката.
Въпреки най-новите технологии, производителите не могат да намалят до нулата производствените дефекти. Именно затова съществува и процесът на сортиране, в който да се определят и отделят онези плочки, които надвишават допустимите производствени дефекти. Точно това е моментът, в който се определя качеството на плочката.

Плочките от първо качество са най-близките до перфектни плочки. Изискването по стандарт е те да имат по-малко от 5% дефекти. Те трябва да са в отлично състояние, с ненарушен емайл, без дефекти и нащърбване по ръбовете. В случай, че плочките произлизат от различни производствени партиди, е възможно да има леко разминаване в нюанса, това обаче не указва влияние върху качеството. 

Важно е да се уточни, че един производител има няколко калибъра във всеки размер. Какво означава това? Ако днес си купите първо качество плочки, но не започнете да ги лепите веднага, а на по-късен етап, то е възможно, ако не ви достигнат и си купите допълнително количество, да има разминаване в размерите. Това е напълно нормално, особено при некалиброваните плочки. Калибрите се отбелязват с буква. Размерите, които отговарят на тях, са отбелязани на кашона. Не трябва да се притеснявате дали търговецът ви е продал ниско качество плочки, ако между периоди от време на покупката размерите се различават с 1мм или 2мм. 

Оценката на плочките от първо качество изисква изпитване на не по-малко от 30 плочки. Оценката се поставя след наблюдение от разстояние 1 метър при осветеност от 300 lx. Тази процедура се извършва изцяло от компютри. Сензори на поточната линия отделят плочката при наличие на дефект: лицев, технически или от друг вид. 

Плочките второ качество понякога не се различават много от тези от първото качество. Въпреки това при тях могат да се наблюдават шупли, минимални разлики в размера (до 3-4 мм) или някакви повърхностни несъвършенства. Допустимият процент на дефектите на плочките от второ качество е от 5% до 25%, в зависимост от производителя.

Оценката на второкачествените плочки изисква изпитване на не по-малко от 30 плочки. Оценката се поставя след наблюдение от разстояние 2 метра при осветеност 300 lx.

Плочките от трето качество са с процент на дефекти над 25%. Всички плочки, които не покриват изискванията за първо и второ качество, автоматично се смятат за трето. Дефектите при тях могат да са разнородни. Може да има шупли, разминаване в цветовете, несъвършенства, деформации, различна повърхност. По-големите плочки, например такива над 40 см, са по-податливи на повечето дефекти и деформациите се наблюдават главно при тях.
Някои производители декласифицират и третокачествената си продукция, поради липса на пазар за подобен тип продукти.

Всички плочки, които останат извън селекцията на трите нива на качество, се обявяват за декласифицирани. В последствие те могат да се продават без спецификация.

Както разбрахме, плочките от първо, второ и трето качество могат да произхождат от една партида, но въпреки това да се различават. Някои вариации във физическите характеристики на плочките са допустими, ако те са в рамките на спецификацията на продуктите от това качество на съответния производител.
Един от най-честите проблеми, които лесно биха могли да останат незабелязани, е цветовото разминаване на плочките. Възможно е някоя плочка да бъде с нюанс по-светла или по-тъмна, но това не влияе върху техническите характеристики на плочките. Те са отново толкова здрави и качествени.

Друго, за което трябва да се обръща голямо внимание, е точният размер. При калиброваните плочки няма да откриете такъв вид проблем, тъй като, ако има изменение при нея, всички плочки се прехвърлят във второ качество. Но те остават еднакво здрави и красиви, наравно с тези първо качество. 
Много италиански производители вече дори внедряват още един вид квалифициране на плочките - то е между първо и второ качество и се нарича комерсиално качество. 
Какво означава? При комерсиалното качество са възможни минимални дефекти от всеки тип, целта е да се завишат критериите на първото качество. Така крайният клиент може да получи качествен продукт на по-ниска цена понякога с незабележими дефекти.

Един полезен съвет, който можем да дадем, е преди да купите цялото количество плочки, да подредите „на сухо“ един или два квадратни метра от избрания от вас модел. По този начин, освен да си представите цветово помещението, можете да сравните голям процент от плочките, които сте решили да закупите.
При нас можете да намерите една серия плочки, която имаме налична както на първо качество, така и на второ качество. Ето примери: Серия CAVE CASTELLON
Ето някои от нашите качествени първокласни плочки: Серия STATUARIO
Второкласни плочки: Серия CAVE PIETRASANTA
 

Препоръчваме

Абонирай се за нашия бюлетин