default

Полезно

09 Апр.
cave

Матирани или гланцирани плочки? Предимства и недостатъци 

Мат и гланц определено не са единствените покрития за плочки за баня, но пък със сигурност са едни от най-често срещаните. Тяхната разлика се забелязва лесно - гланцираните плочки са лъскави, докато матираните имат по-приглушен вид. 

И двата вида покрития се изработват от едни и същи материали и по еднакъв процес. Гланцираните плочки се покриват с повърхностен глазурен слой след изработката, което създава и разликата между двата вида керамика.
Матираните плочки са по-малко гладки от гланцираните. Това повишава сцеплението и прави този тип покритие идеален избор за подови настилки в банята, коридорите, както и зони на открито - двор, веранда, барбекю и тн.
Допълнителният глазурен слой върху гланцираните плочки ги прави по-гладки, а от това повечето хора смятат, че те не са идеалният избор за подови настилки, но има една особеност. С напредването на технологиите се разработва процес при изработването на плочките, който създава имитиращо стъклено покритие върху плочката. Разбира се тази технология е скъпа и продуктите, произведени по нея също са по-скъпи, но и доста по-качествени. Така гланцираните плочки се разделят на два вида: глазирани (тези, който не е препоръчително да се поставят на подове в бани, тъй като се пързалят) и полирани ( тези, които могат да се поставят и в подове на бани, без да се притеснявате, че се пързалят, защото създават антислип покритие при допир с вода). Тъй като този тип плочки отразяват светлината подобно на огледална повърхност, те чудесно увеличават оптично малките пространства и им придават просторен изглед. Освен това гланцовото покритие прави помещенията да изглеждат по-луксозни.

Някои предимства на матираните плочки
Осигуряват добро сцепление
Матираната повърхност осигурява много по-добро сцепление от гланзираната. Това ги прави естествен избор за подова настилка в мокри помещения и бани.

По-лесна поддръжка
Едно чудесно приложение на матираните плочки е като подова настилка в кухнята, антрето или коридора ви - матираното покритие прикрива замърсяванията, петна, водни пръски и други несъвършенства по себе си. Светлите матирани плочки са най-лесните за поддръжка.Идеални са за покритие в релакс зоните у дома
Матовите плочки допринасят със своя естествен вид. Меките и приглушени оттенъци пък излъчват спокойствие и релакс. Могат да се използват както на пода, така и на стените в помещения, в които се стремите да придадете релаксиращи тонове.

Недостатъците им обаче са няколко - петната по тях са по-упорити, въпреки че не си личат толкова много. Петната от сапунена вода и замърсявания се премахва по-трудно, отколкото от гланцови покрития. Освен това матираните плочки не създават оптични илюзии и не правя пространствата по-големи. Ако вашата баня е малка, може би е по-добре да заложите на гланцираните плочки.

Някои предимства на гланцираните плочки
Увеличават оптично малките пространства
Допълнителната глазура на плочките позволява на светлината да се отразява и по този начин “отваря” помещението чрез зрителна илюзия. Малките бани, кухни или мокри помещения ще променят изцяло облика си, при поставянето на гланцирани плочки.

Правят стаята да изглежда по-светла
Тук отново много голяма роля играе глазурата на плочките и отражението на светлината - помещенията веднага изглеждат по-светли и приветливи. За не добре осветените пространства се препоръчва поставянето на гланцирани плочки.Лесни са за поддръжка и почистване
Хлъзгавината на гланцовото покритие веднага го прави и по-лесно за почистване. Това прави плочките подходящи като стенни покрития в кухни и бани.
Някои недостатъци на гланцираните плочки са, че те подчертават несъвършенствата. Колкото по-лъскава е повърхността, толкова по-лесно се забелязват замърсяванията, водните пръски и дори котления камък. Освен това гланцът е хлъзгав, което го прави неподходящ за подово покритие. 
Това, което също трябва да имате предвид, при избора между матирани и гланцирани плочки, е качеството. Колкото по-високо е качеството на плочката, толкова по-добри характеристики има тя, независимо от покритието й.

Ние сме описали някои от най-важните характеристика на плочките от различните типове качества ТУК.
Качествените плочки се почистват по-лесно и са по-лесни за поддръжка от по-некачествените видове.
В заключение можем да кажем, че съществуват множество предимства и недостатъци и при двата вида керамични изделия. Изборът на финиш трябва да се определи според личните ви предпочитания и според това каква атмосфера искате да придадете на помещението.
 
Абонирай се за нашия бюлетин